onsdag 4. november 2009

Nød i Nord

Denne spennende og utfordrende overskriften finner vi i en intressant kronikk i Nordlys kalt Nød i Nord,  skrevet av Bente Aasjord, spesialrådgiver i Fagforbundet.
Jeg skal ikke gjenta det hun skriver, annet å være enig med henne i hennes konklusjoner om at det store frafallet blant svært mange elever videregående elever i Finnmark er mere enn utfordrende og som må stå på den politiske dagsorden til problemet er løst.

Vi registerer at det er blant guttene frafallet er størst. Vi ser at bare 27% av guttene som begynte på yrkesfag i Finnmark i 2001 fullførte sin videregående utdanning. - m.a.o 3 av 4 fikk sine yrkeshåp knust som Aasjord skriver. Det er blitt noe bedre, men fortsatt er frafallet stort.

Det er utfordrende - ikke bare for den enkelte ungdommen det gjeld, men i aller høyste grad en stor utfordring for et næringsliv som er avhengig av å ha kompetente arbeidere, for høyskoler og universiteter som får et mindre grunnlag for å rekruttere studenter til sine studietilbud, for landsdelen som i størst mulig grad bør være selvforsynt av unge høyt utdannende mennesker.

Bente Aasjord utforder oss politikere på å gå inn i denne debatten med ennå større tyngde enn vi til nu har gjort.  De utfordringene Aasjord og mange andre opptatt, må være sentrale temaer når vi diskutere politkk på alle områder - fra helse- og sosialpolitikk til nordområdepolitikk.  Aasjord kaller frafalletproblematikken innenfor den vidergående for en nasjonal skandale. Det er svært sterke ord - men de utforder oss politikere.
Den utfordringen skal vi ta, og i Soria Moria II er budskapet tydelig: Frafallet skal bekjempes.

Lykkes vi så håper vi etterhvert at vi får en ingress med tittelen Optimisme i Nord. Vi har en vei å gå - den kan være lang og kronglete, men vi er nødt til å starte på den nå..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar